Aloes kojarzy się większości z nas z rośliną leczniczą, nacechowaną całym mnóstwem zdrowotnych właściwości i w określonych odmianach tak właśnie jest. Warto jednak wiedzieć, że istnieją różne typy aloesu i mogą się one od siebie dość znacząco różnić. Nie każda z nich jest tak naprawdę lecznicza, a co ciekawe z wielkiej, aloesowej rodziny liczącej prawie 400 gatunków tylko dwadzieścia dziewięć wykazuje cechy, które mogą być wykorzystane w medycynie. Ba! Ostatecznie z tych 29-ciu wykorzystuje się ledwie dwa, trzy!

Aloes odmiany lecznicze

W farmacji i lecznictwie najchętniej i najczęściej stosuje się dziś trzy odmiany tej rośliny:

  • Aloes zwyczajny – najpopularniejszy, możliwy do uprawy domowej w naszym klimacie i uważany za króla wśród aloesów o wybitnym działaniu kosmetycznym i zdrowotnym. To jedna z najlepiej znanych i przebadanych odmian, które można spotkać praktycznie w każdym produkcie z dopiskiem „zawiera aloes”. Nie bez powodu określa się go mianem „roślina nieśmiertelności”. Wspomaga gojenie ran, łagodzi dolegliwości skórne, wybitnie wspiera układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko występowania zawału.
  • Aloes drzewiasty – w Polsce dość miniaturowy, bo osiągający ledwie metr wysokości (w naturze 5!). Medycznie cenny, ale możliwy do stosowania tylko zewnętrznie, ponieważ zaburza czynność przewodu pokarmowego.
  • Aloes kolczasty (uzbrojony) – z charakterystycznymi kolcami o nieco czerwonym zabarwieniu. Mniej popularny niż dwa w/w ale bardzo cenny dla zdrowia. Olej z jego nasion zawiera wysokie poziomy kwasów tłuszczowych i ma działanie odmładzające.

Każdy z nich może być powodzeniem wykorzystywany w ziołolecznictwie i to zarówno w formie liści czy soków (żywic), jak i granulek czy nawet spopielonych pozostałości po tej roślinie. Leczniczy aloes jest źródłem cennych dla człowieka witam A, E, C i B, soli mineralnych (jak np. żelazo, magnez, cynk, wapń, potas i miedź), przeciwutleniaczy, kwasów organicznych, biotyny wspierającej zdrowe włosy, skórę i paznokcie oraz roślinnych steroli. Odmiany lecznicze cechują się też wybitnych działaniem przeciwgrzybiczym, bakteriobójczym, nawilżającym i zapalnym.

Do gatunków jadalnych należą: aloes zwyczajny (zwany też barbadoskim)

Spośród innych odmian aloesu, również tych niestosowanych medycznie, warto wymienić:

  • Aloes ościsty – z białymi, podobnymi do włosów kolcami
  • Aloes niski – intensywnie zielony i najeżony kolcami
  • Tygrysi – dekoracyjny, z pięknymi, trójkątnymi rozetami, które pokryte są jak u tygrysa białymi pasami
  • Aloes Bainesi – w naturalnym środowisku sięgający nawet osiemnastu metrów wysokości

Ciekawostka: wszystkie gatunki aloesów poza odmianą aloe vera znajdują się pod ochroną przepisów CITES.