Z pewnością większość z nas podczas swoich kulinarnych przygód w kuchni miała już okazję spalić garnek. Nie jest to oczywiście najmilsze podsumowanie kuchennych dokonań, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło! Wystarczy wykorzystać kilka prostych sztuczek, by bez wyrzucania garnka i kupowania nowego „ukryć” ślady swojego pecha i zwyczajnie garnek wyczyścić. Od czego zacząć?

Jak wyczyścić przypalony garnek? 8 sposobów

  1. Kostka do zmywarki – rozkruszyć tabletkę, zalać ciepłą wodą i zostawić na noc. Rano wylać i umyć, spalenizna powinna odejść.
  2. Proszek do prania – podobnie jak w przypadku kostek, ale możliwe, że trzeba będzie zostawić roztwór na dłużej, więc lepiej zacząć z rana.
  3. Ocet winny lub spirytusowy. Sporządzamy roztwór z wodą i gotujemy. Całość musi ostygnąć i najlepiej zostawić ją w garnku na noc, potem umyć.
  4. Kwasek cytrynowy – w formie płynnej lub sproszkowanej rozprowadzamy po miejscach przypalonych. Zalewamy gorącą wodą i zagotowujemy, a po ostygnięciu resztki spalenizny same odłączą się od powierzchni garnka.
  5. Proszek do pieczenia – sporządzić papkę z wodą i tym czyścić delikatnie spaleniznę.
  6. Soda oczyszczona – tylko do naprawdę silnych zabrudzeń i nie na każdym typie garnka. Soda ma silne działanie i źle zastosowana może naczynie uszkodzić.
  7. Ryż – wsypać garść na dno garnka, zalać wodą (pół szklanki), zagotować. Po kilkunastu minutach od momentu jak ryż zmięknie, wylać zawartość. Spalenizna powinna być na tyle rozluźniona, że zejdzie przy zwykłym umyciu.
  8. Coca-cola – wlewamy tak dużo płynu, by zakrył całą spaleniznę, a następnie całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy cola już wrze, zmniejszamy moc palnika i gotujemy kilkanaście minut, mieszając drewnianą łyżką. Po ostygnięciu wylewamy i czyścimy płynem do naczyń.

Dodatkowo, poza w/w sposobami na to jak wyczyścić przypalony garnek, warto pamiętać, że nie każdy z nich możemy zastosować do każdego naczynia. Dla przykładu: garnków aluminiowych oraz emaliowanych z racji na większa ich delikatność nie czyścimy octem, proszkiem do prania, kwaskiem cytrynowym, kostkami do zmywarki ani coca colą. Nie warto też ryzykować szorowania ich druciakami czy sodą oczyszczoną, ponieważ ich powłoka ochronna może zostać uszkodzona. Dla odmiany, bardzo popularne w kuchniach garnki wykonane ze stali nierdzewnej można czyścić każdym z w/w, ośmiu sposobów, ponieważ są one najbardziej odporne.

Uwagi wymaga też domowe czyszczenie przypalonych garnków ceramicznych. Ich specyficzna powłoka również jest wrażliwa i nie stosujemy w związku z tym np. soli, za to swobodnie możemy wykorzystać ocet czy wodny roztwór z sodą oczyszczoną.