Ekspres kolbowy to ciśnieniowy ekspres do kawy, który pozwala na przygotowanie esencjonalnego espresso. Z tym typem ekspresów najczęściej spotykamy się w dobrych kawiarniach. Cechuje go kolba do parzenia kawy oraz dysza do spieniania mleka, wydająca charakterystyczny syk. Kto najbardziej spełni się, używając ekspresu kolbowego? Wszyscy fani espresso i kaw mlecznych, którzy chcą we własnej kuchni zabawić się baristów. Osoby, które chcą po prostu pić kawę w domu zadowolą się automatycznym ekspresem ciśnieniowym. A Ci, którym zależy na celebrowaniu procesu parzenia i wpływaniu bezpośrednio na smak kawy z pewnością docenią kolbowe ekspresy.Espresso — mała kawa, dużo możliwości
Przygotowanie espresso to sztuka sama w sobie. Uzyskanie naparu, który będzie zbalansowany w smaku — niekwaśny, niezbyt goryczkowy i lekko słodki — potrafi zająć sporo czasu, ale także dostarczyć wiele radości. Dobre espresso jest pyszne samo w sobie, ale przede wszystkim stanowi bazę do kaw mlecznych. Ta mała kawa pozwala nam na przygotowanie wielu kawowych specjałów w domowym zaciszu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dzbanek do mleka.
Caffe Latte
Latte czyli po włosku mleko. Caffe Latte to kawa z dużą ilością mleka, która w ostatnich latach podbiła cały świat. Powstaje na bazie espresso i spienionego mleka. Powinna mieć objętość od 250 do 300 ml. Przygotowuje się ją na podwójnym lub pojedynczym espresso.
Cappuccino
Klasyczna włoska kawa, pita przede wszystkim do śniadania. To połączenie pojedynczego espresso i mocno spienionego mleka. Zwykle w pojemności 150-200 ml. Delikatna, mniejsza objętościowo niż latte, stanowi idealny duet z ciastem lub rogalikiem.
Flat white
Flat white to stosunkowo najmłodszy kawowy specjał, jest wyraźna w smaku, espresso zdecydowanie wybija się bardziej niż w cappuccino czy latte, a mleko do niej jest spienione w mniejszym stopniu. Powstaje na bazie podwójnego espresso i lekko spienionego mleka, w pojemności 150-200 ml.
Nasze ulubione ekspresy kolbowe do domu
Lelit Anita to dobre rozwiązanie do kuchni, w której przestrzeń jest dość ograniczona. Dzięki wbudowanemu młynkowi zajmuje niewiele miejsca i jest bardzo kompaktowy. Dysza spieniająca mleko pozwoli na przygotowanie kawy mlecznej.
Rancilio Silvia E do użytku domowego bez młynka to ekspres dla kawowych baristów, którzy posiadają więcej miejsca w kuchni i są gotowi na inwestycję w dodatkowy młynek — ręczny lub automatyczny.
Sage Bambino Plus to niewielki ekspres kolbowy, który pozwoli Wam na zrobienie pysznego espresso. Jego małe rozmiary sprawiają, że zmieści się w każdej kuchni.
Ekspres kolbowy — podsumowanie
Ekspresy kolbowe to maszyny odpowiednie dla osób, którym zależy na samodzielnym przygotowaniu kawy w domu. Z tym typem ekspresu przygotujemy nie tylko espresso, ale także wszystkie kawy mleczne.
- Espresso jest bazą do wszelkich mlecznych kaw takich jak latte, cappuccino i flat white.
- Ekspresy kolbowe wyposażone w młynek są kompaktowym rozwiązaniem, które pozwoli na oszczędzenie miejsca w kuchni.
- Jeśli marzycie o piciu kawy jak z kawiarni, to ekspres kolbowy może pomóc Wam odtworzyć kawiarniane warunki w domowym zaciszu.
Szeroki wybór ekspresów kolbowych znajdziecie na Coffeedesk.pl!