W ostatnich latach gotowanie na parze zyskuje coraz więcej fanów i trudno się temu dziwić. Nasza świadomość, co do wagi tego, jak powinno się przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki, jest coraz większa i pewnie właśnie dlatego chętniej rezygnujemy ze smażenia i pieczenia, właśnie na rzecz gotowania parowego.

Jakie garnki do gotowania na parze?

Najprostsze garnki do gotowania na parze opierają się na zwykłym garnku z dołączonym do niego sitkiem, a taki zestaw można w domu przygotować samodzielnie. Do garnka wlewamy wodę, ale tylko do poziomu, który nie będzie dotykał nałożonego od góry sitka. Na nie z kolei układamy produkty, nastawiamy wodę i podczas jej gotowania, unosząca się para ugotuje nam posiłek. Ważne: czas gotowania w taki sposób jest naturalnie dłuższy, więc na efekt finalny trzeba poczekać.

W sklepach AGD dostępne są też bardziej profesjonalne i zdecydowanie szybciej działające garnki, które pozwolą nam przyrządzać posiłki na parze. Nazywa się je najczęściej parownikami lub parowarami elektrycznymi.

Posiadają one:

  • Kilka pięter, na których umieszcza się żywność. Zasada: produkty, które wymagają dłuższego czasu gotowania wkładamy na dolne piętra, a krótszego, na górne.
  • Wbudowane czasomierze, które ustawiamy na dokładnie taki okres gotowania, jaki jest nam potrzebny
  • Automatyczne wyłączniki
  • Minutnik
  • Możliwość regulowania temperatury
  • Sterowanie automatyczne lub ręczne
  • Wskaźniki poziomu uzupełniania wody z opcją zrobienia tego od zewnątrz lub od wewnątrz

Część takich parowarów jest dostosowana do mycia w zmywarce, ale nie wszystkie, dlatego na etapie zakupu warto to wcześniej sprawdzić. W opisie producenta warto też zwrócić uwagę na czas trwania gwarancji i możliwość serwisowania sprzętu.

Dlaczego warto tak gotować?

Do podstawowych zalet gotowania na parze należy przede wszystkim brak tłuszczu i zerowa konieczność jego dodawania. To rewelacyjna alternatywa dla smażenia i duszenia potraw, która w dodatku pozwala wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu. Warzywa, mięsa i ryby gotowane na parze zachowują w sobie maksymalnie dużo wartości odżywczych i witamin, nabierając przy tym świetnej chrupkości i jędrności. Nie wszyscy wiedzą, że para potrafi również wydobyć z produktów żywnościowych ich naturalny kolor, często tłumiony przy innych formach gotowania (np. ukryty pod sosem, przypalony smażeniem itd.). Zaletą takiej kuchni dla zabieganych jest oszczędność czasu: wszystkie produkty wkłada się do garnka, włącza i nie trzeba się tym dłużej zajmować aż do momentu ich podania na talerz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]