Wśród wielu gadżetów, które ułatwiają nam pracę w kuchni oraz optymalne przechowywanie żywności bez utraty jej wartości odżywczych, bardzo ciekawym rozwiązaniem jest tzw. inteligentna maselniczka. W czasach, w których masło po pierwsze jest drogie, a po drugie nie chcemy by zbyt szybko zjełczało, zepsuło się i straciło smak – tym bardziej warto o takim gadżecie pomyśleć!

Jak przechowywać masło?

O tym jak przechowywać masło, by mogło cieszyć na swoim smakiem, nie zmieniając zbyt szybko barwy i nie przesiąkając zapachem innej żywności trzymanej w lodówce mów się już od dawna. Standardem są praktyczne maselniczki, które chronią kostkę przed szybkim przesiąkaniem innymi zapachami, pojawianiem się nieprzyjemnego posmaku i jełczeniem. Ma to znaczenie szczególnie latem, kiedy wystarczy kilka godzin trzymania masła poza lodówką, by zwyczajnie się ono zepsuło. Z drugiej strony im dłużej w lodówce, tym masło twardsze i trudniejsze do rozsmarowania. To właśnie dlatego maselniczka stanowi dla niego optymalne miejsce przechowywania. Ba! I nie każdy z takich pojemników działa tak samo!

Czym jest i jak działa inteligentna maselniczka?

Inteligentna maselniczka to bardzo sprytny wynalazek ostatnich czasów. Czym jest i jak działa taka inteligentna maselniczka? Czy warto ją kupić, nawet jeśli jest droższa od tych standardowych, kupowanych przez nas najczęściej? Po pierwsze ten typ gadżetu pozwala na utrzymanie odpowiedniej do smarowania miękkości masła bez obawy o to, że szybko straci ono swoją świeżość. To najważniejsze zaleta urządzenia, dzięki której doskonale sprawdza się ono w kuchni.

Jak to działa?

  • Maselniczka składa się z pojemniczka z tworzywa sztucznego, drewnianej pokrywki i tzw. „pływaka”
  • Kostkę masła wkładamy do maselniczki, mocno dociskając palcem pływak znajdujący się na dnie
  • Do pływaka wlewamy zimną wodę w sposób zakrywający całe masło!
  • Zwalniamy pływak, odkrywając masło
  • Po przykryciu pokrywką pływak przesunie się w dół, znów okrywając masło z każdej strony
  • Wodę wymieniamy co kilka do kilkunastu dni

Zalety inteligentnej maselniczki

Jakie zalety inteligentnej maselniczki gwarantuje nam opatentowany system jej działania i konstrukcja na bazie pływaka z wodą?

  • Masło jest zawsze miękkie – idealnie nadaje się do smarowania. Spokojnie można zapomnieć o efekcie „kamiennego masła” i potrzebie odczekiwania przynajmniej kilku minut, zanim w ogóle nada się do smarowania
  • Wygodne nabieranie masła – bez skrobania, krojenia, męczenia się
  • Przedłużenie świeżości masła do nawet 14 dni i to w stanie jego miękkości
  • Dłuższe zachowanie świeżości nawet w upały
  • Spowolnienie tempa jełczenia masła i obniżenie ryzyka, że straci swój doskonały smak
  • Brak konieczności przechowywania masła w lodówce

Inteligentna maselniczka – opinie

Jakie opinie o inteligentnej maselniczce mają jej dotychczasowi użytkownicy? Większość opinii jest bardzo pozytywna: wreszcie nie trzeba męczyć się z twardym masłem, lekko się je nabiera i szybko rozsmarowuje po pieczywie, a do tego jakość i smak nie zmieniają się nawet do 14 dni. W przypadku dużych rodzin, w których zużywa się sporo masła ta cecha jest wyjątkowo ważna, podobnie jak skrócenie czasu smarowania. Wady? Nie wszystkie inteligentne maselniczki są dostosowane do mycia w zmywarkach, dlatego zanim umieścimy ją wewnątrz urządzenia, sprawdźmy czy producent rzeczywiście takie rozwiązanie uwzględnia! Dodatkowo jako minus część użytkowników wymienia fakt nieprzyzwyczajenia do „mokrego masła” i przynajmniej kilka pierwszych dni dziwnego wrażenia, zanim dostrzeże się to, że dla smaku i jakości produktu ten fakt nie odgrywa żadnego znaczenia.

Ile kosztuje inteligentna maselniczka?

To, ile kosztuje standardowa inteligenta maselniczka zależne jest od jej wielkości oraz renomy producenta, ale średnio trzeba się liczyć z wydatkiem od ok 55 do niecałych 70 zł.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]