Zakup pierwszego ekspresu do kawy potrafi przyprawić o zawrót głowy. Trudno się temu dziwić: w sklepach z takimi urządzeniami znajdują się dziś setki różnych wzorów, marek i typów ekspresów, i nie dość, że kuszą nas nowoczesnym designem to i ilością funkcji. Jak w tym wszystkim wybrać dobrze i kupić rzeczywiście taki sprzęt, który nam się w domu przyda? Sprawdzamy!
Ekspres do kawy w różnych wariantach
Zacznijmy od tego, że dobry wybór ekspresu do kawy powinien być poprzedzony zastanowieniem się nad tym, jaką kawę pijemy najczęściej i czy jej różne odmiany, rzeczywiście będą nam smakować, czy może zrobimy je raz na dwa lata? Jeśli to drugie, to najlepiej kupić najprostszy ekspres, który wprawdzie nie posiada miliona funkcji, ale i nie kosztuje kilku tysięcy złotych. Oczywiście, nie łatwo jest zachować taki zakupowy rozsądek, ale na pewno dla naszego portfela i faktycznego użytkowaniu sprzętu, będzie to dobra decyzja.
Różne rodzaje ekspresów do kawy
Klasyczny ekspres przelewowy – dla minimalistów ceniących jeden typ naparu, bez dodatków i spieniaczy. Jeśli lubisz po prostu wypić dobrze zaparzoną kawę i nie masz potrzeby robienia sobie latte, macchiato, espresso, americano czy innych temu podobnych, to model przelewowy jest właśnie dla ciebie! Smak kawy z takiego urządzenia przypomina nieco kawę po turecku, ale nawet jeśli nie wiesz, jak ona smakuje, to jest to po prostu klasyk, który Ci się spodoba.
Ekspresy ciśnieniowe – stworzone do przygotowywania różnych rodzajów kawy. Niektórzy mówią, że to sprzęty dla naprawdę wytrawnych smakoszy, którzy lubią zmiany smaku i cenią zarówno kawę mocną, espresso pobudzające do działania, jak i delikatnie muskającą podniebienie latte. Ciśnieniówki, w odróżnieniu od przelewówek posiadają specjalne pompy dozujące oraz możliwość wyboru między modelami wysoko i niskociśnieniowymi. Dostępne na rynku warianty będą posiadać różne dodatki, akcesoria oraz wariacje, które pozwolą przygotować od trzech do kilkudziesięciu typów kawy.
Ekspresy kolbowe – zwane też ręcznymi, półautomatycznymi lub właśnie wysokociśnieniowymi. To podtyp ekspresu, który lubiany jest przez początkujących baristów, dla których smak i sposób jego wydobycia z ziarenek kawy jest szczególnie ważny. W tych urządzeniach woda podgrzewana jest do 92 – 96 stopni Celsjusza, a potem pod bardzo wysokim ciśnieniem dozuje się ją do pojemnika ze zmieloną uprzednio kawą. Efekt? Pyszna, jasnobrązowa pianka na powierzchni filiżanek.
Ekspresy całkowicie automatyczne – to te, które najczęściej widzimy w restauracjach czy barach. Bardzo rozbudowane, duże, samodzielnie pobierające do przygotowania kawy wszystko to, co potrzebne: wodę, kawę, mleko. Zadaniem człowieka jest jedynie zapewnienie dostępu do tych produktów i wciśnięcie odpowiedniego przycisku.