Jarmuż- uprawa w przydomowym ogrodzie. Jak zadbać o to niedocenione wciąż warzywo, by cieszyć się plonami całym rokiem? Wartości odżywcze jarmużu są przecież znane od lat i dawniej chętnie wykorzystywane, choćby przez nasze babcie. Wraz z szybkim tempem życia i spadkiem zainteresowania ogrodnictwem przydomowym zmalał popyt na ten rodzaj rośliny. Na szczęście powoli się to zmienia. Ludzie na nowo zaczynają doceniać własne produkty w kuchni. Szybko zauważyli więc jarmuż- uprawa jest bowiem zaskakująco prosta a wartości odżywcze zachęcają nawet tych nie koniecznie uwielbiających zieleninę.
Jarmuż- parę słów o roślinie.
Jarmuż to warzywo należące do rodziny kapustowatych. Najbliżej mu więc do znanego nam doskonale kalafiora czy brokułu. Część jadalną stanowią liście. Zawierają one przede wszystkim dużo witaminy C. Bogate są też w kwas foliowy, żelazo, magnez czy beta-karoten, wszystkie w formie łatwo przyswajalnej dla naszego organizmu. Zawiera też dużo błonnika, jest lekkostrawny, więc poleca się go w diecie u osób starszych i dzieci. Jest również mało kaloryczny, więc stanowi wspaniałe dopełnienie każdego posiłku i nie musimy martwić się o nadwyżkę kaloryczną.
Jarmuż- uprawa.
Uprawa jarmużu jest zaskakująco mało wymagająca. Nie jest wybredny, jeśli chodzi o glebę. Pasują mu w zasadzie wszystkie rodzaje, o ile nie są zbyt piaszczyste i kwaśne. Nie będzie też czuł się dobrze w tych mocno podmokłych. Jarmuż jest za to naprawdę mrozoodporny. Mało tego- przemarznięte liście zyskują dużo na walorach smakowych. Najlepiej więc ustawić czas zbioru tak, aby było już po pierwszych przymrozkach. Jest to więc okres od późnej jesieni do początków zimy w zależności od temperatur w danym roku. Liście zbiera się kilkukrotnie, zaczynając od tych rosnących najniżej, czyli najstarszych.
Nasiona wysiewa się z przygotowanej na przełomie maja/czerwca rozsady po około 7 tygodniach. Można również wysiać nasiona bezpośrednio do gleby, bez wcześniejszych przygotowań. Do gruntu wysiewa się jarmuż w czerwcu lub lipcu. W obu wypadkach należy pamiętać, że warzywo to rozrasta się do sporych rozmiarów. Należy więc uwzględnić rozstaw przy wysiewaniu minimum 50 cm zarówno jeśli chodzi o długość jak i szerokość redliny. Ważnym jest, aby nie sadzić jarmużu na ziemi, gdzie wcześniej rosły inne rośliny kapustowate. Śmiało można go za to umieszczać na stanowiskach, gdzie wcześniej rosły sałata, fasola, marchew czy cebula. Jest on rośliną dwuletnią, więc możemy zasadzić go raz i cieszyć się smakiem przez dwa sezony. Zawdzięczamy to jak wiemy temu, że wspaniale znosi nasze zimowe warunki.