Nie bez powodu mówi się, że jemy oczami: sposób prezentacji i podania poszczególnych dań jest równie ważny, co ich smak. Mało tego, często o wiele lepiej smakują nam rzeczy podane w gustowny sposób, niż pyszności rzucone na stół niechlujnie. Tym bardziej dotyczy to ciast i deserów. Jak efektownie podać je na stół?
Patera z kloszem – opcja numer jeden!
Zdecydowany prym wśród naczyń, które pozwalają dobrze wyeksponować ciasta, przekąski i owoce są patery. W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego znajdziemy ich całe mnóstwo: od pater szklanych, kamionkowych, drewnianych przez oryginalne formy industrialne, opierające się na wykonaniu z metalu i stali. Warto jednak pamiętać o tym, że nie każda patera sprawdzi się do każdego rodzaju produktów. Dlaczego?
- Ciasta, przekąski, mini desery – wymagają ochrony przed wysuszeniem. Jeśli będą pozostawały na stole zbyt długo bez odpowiedniego przykrycia, zwyczajnie wyschną i staną się mniej przyjemne w smaku. Rozwiązaniem dla wszelkiego rodzaju ciast i przekąsek, szczególnie serwowanych w większych ilościach jest właśnie patera z kloszem. Szczelna zasłona nie tylko zminimalizuje ryzyko wyschnięcia ciasta i utworzenia się na nim łamliwej skorupki, ale i nie dopuści do tego, żeby przypadkiem je zabrudzono. Podczas dużych spotkań rodzinnych, imprez okolicznościowych, ślubów, komunii czy urodzin takie przypadkowe zabrudzenie ciasta: kurzem, pyłkami czy końcówką czyjejś koszuli jest niemal oczywiste. Klosz od patery zabezpieczy przekąski i od początku do końca imprezy nie pozwoli na naruszenie ich struktury i zbyt szybkie schnięcie.
- Owoce – można swobodnie przechowywać na otwartych paterach i misach. Klosz jest mile widziany, ale nie tak konieczny, jak w przypadku deserów. Dodatkowo owoce można umieścić na efektownych paterach stalowych – z charakterystycznymi otworami, przez które do skórki owoców będzie docierało powietrze. W tym przypadku całości nie grozi zepsucie, a i łatwiej będzie po konkretny owoc sięgnąć.
W domach warto mieć dwie patery: z kloszem i bez. Jeśli natomiast serwujemy w ten sposób różne produkty okazjonalnie, to zawsze lepszym wyborem będzie kloszowa niż całkowicie otwarta.
Ile to kosztuje?
Patery wyposażone w klosze mają różne ceny, zależnie od marki, która je produkuje, jakości użytych materiałów, ale i specyficznego designu mogącego być unikatowym i niepowtarzalnym, albo produkowanym masowo. Średnio trzeba się liczyć z wydatkiem od około 40 do nawet 300-400 zł. Designerskie patery znanych projektantów z pewnością będą droższe, ale co do samej funkcjonalności, sprawdzą się identycznie jak ich tańsze odpowiedniki.