Pomidor Bawole Serce to coraz chętniej wykorzystywany produkt w kuchni. Doceniają go nie tylko zawodowi kucharze. Staje się popularny również w domowych kuchniach. Jest to prawdopodobnie zasługa blogów kulinarnych i trendu slowfood. Tak czy inaczej, pomidory te poszukiwane są nie tylko przez zapalonych ogrodników w formie nasion, ale również sklepowych wyjadaczy. Pomidory o wdzięcznej nazwie Bawole Serce robią ostatnio furorę, będąc na topie, jeśli chodzi o tematy podcastów kulinarnych.
Pomidor Bawole Serce- nazwa.
Pomidor Bawole Serce swoją nazwę zawdzięcza oczywiście charakterystycznemu wyglądowi. Jego owoce są duże, zazwyczaj pojedynczy pomidor waży około 500 gram, choć trafiają się też większe okazy. Przekłada się to jak łatwo się domyślić na średnicę. Może to być nawet około 8 cm! Z kolei miąższ tej odmiany jest mięsisty i krwisto- czerwony.
Pomidor Bawole Serce- uprawa.
Pomidor Bawole Serce jest ostatnio bardzo łakomym kąskiem dla ogrodników. Odkąd stał się popularny w kuchniach poszukują go Ci, którzy cenią własne produkty podczas gotowania, ale też kusi koneserów upraw. Nie jest to najłatwiejszy okaz, jeśli chodzi o pielęgnację. Jest wrażliwy na opady deszczu, przez co hodowany jest głównie pod przykryciem. Ma też sporo wymagań co do samej gleby- głębokości i rozstawienia nasion a także ph- odczyn powinien być lekko kwaśny. Najlepiej rośnie, jeśli gleba ma dodatek próchnicy. Do uprawy tej odmiany trzeba się więc rzetelnie przygotować.
Pomidor Bawole Serce- cena.
Odmiana Bawole Serce nie należy do najtańszych. Cena waha się w zależności od sezonu, miejsca dostaw i oczywiście źródła. Różnica cenowa między tą odmianą a klasycznymi, popularnymi pomidorami na gałązce jest jednak zawsze odczuwalna. Aktualnie cena wynosi około 13 zł/kg. Warto przypomnieć, że jedna sztuka potrafi ważyć ponad pół kilograma.
Pomidor Bawole Serce- przepisy.
Bawole Serce to odmiana posiadająca niewiele pestek. Jest więc dobrym wyborem, jeśli chodzi o bezpośrednie spożycie. Nada się jednak świetnie również do wszystkich dań, które wymagają obróbki termicznej. Można z niego zarówno przyrządzić pyszną zupę jak i zapiec w piekarniku. Będzie dobrym materiałem na wszelkiego rodzaju soki i przeciery ze względu na doskonały smak, małą ilość pestek i miękką strukturę. Inspiracje i przepisy znajdziemy na każdym kroku. Pomidor Bawole Serce to ostatnio zdecydowany numer 1, jeśli chodzi o blogi, kanały i podcasty kulinarne, zwłaszcza, że sezon na tę odmianę trwa w najlepsze i jest on łatwiej dostępny.