Zaprojektowanie kuchni wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Z jednej strony każdy z nas ma jakąś ogólną wizję tego, jak powinna się prezentować nasza wymarzona kuchnia, a z drugiej rzadko przywiązujemy wagę do zaleceń projektantów i ekspertów aranżacyjnych, co potem, już przy codziennym eksploatowaniu wnętrza kuchennego, okazuje się dużym błędem. Wróćmy zatem do początków! Jakie są najważniejsze zasady dobrego projektu kuchni?
Projektowanie kuchni od A do Z
Eksperci, którzy na planowaniu wnętrz kuchennych dosłownie zjedli zęby, zalecają to wzięcie pod uwagę kilku istotnych czynników. To właśnie dzięki nim ostateczny wygląd i układ kuchni będzie nie tylko przyjemny dla oka, ale i po prostu praktyczny!
Zasady:
- Skorzystaj z dostępnych w sieci, ale i w sklepach meblowych, darmowych programów do projektowania. To właśnie one pokażą ci ostateczny wygląd kuchni i podpowiedzą rozwiązania, jakich mogłeś w ogóle nie wziąć pod uwagę. Są darmowe, więc nie obciążą portfela, a pozwolą zobaczyć coś, czego nie widziałeś!
- Ustalenie miejsca na kuchnię: to pomieszczenie, do którego wg statystyk zagląda się w domu najczęściej! Tym samym, nie decyduj o zlokalizowaniu kuchni gdzieś na samym końcu dużego mieszkania czy domu jednorodzinnego. Jak mówią fachowcy: nogi mamy tylko jedne! Kuchnia powinna być w pomieszczeniu, w którym znajduje się przynajmniej jedno okno i możliwie blisko salonu.
- Wielkość kuchni, a układ mebli: istnieje kilka różnych form meblowania kuchni, od ciągów utrzymywanych na bazie litery L przez U czy I. Im większa kuchnia, tym więcej możliwości. W małych przestrzeniach – planuj aranżację tak, by pozwalała się swobodnie poruszać i nie zagracała wnętrza. W tym przypadku lepiej mniej niż więcej.
- Materiały wykończeniowe: kolory i techniczne parametry. Zanim zdecydujesz o wprowadzeniu kamienia na szóstym piętrze, w starej, zniszczonej kamienicy, zastanów się czy nie obciąży on kuchni do granic możliwości. Podobnie kolorystyka: jeśli w kuchni nie ma okna, czy na pewno dobrym pomysłem będą czarne ściany i grafitowe meble? Wygląda to ładnie, ale pogłębi efekt mroczności i może doprowadzić do frustracji
Ważnym elementem projektowania kuchni jest również wczesne zaplanowanie w niej tzw. stref. Stref mamy pięć: strefa zapasów, przechowywania, strefa mokra (zlew, odpady, zmywarka), strefa szykowania posiłków (rozmieszczenie blatów) oraz strefa stricte gotowania, czyli gdzie będzie stał piekarnik i płyta gazowa czy indukcyjna? Zasada numer jeden: najpierw zaplanuj, potem kupuj!