Patelnie żeliwne, kiedyś namiętnie używane w domach przez naszych rodziców i dziadków, w ostatnich latach znów wracają do mody. Przyczyną jest nie tylko wykorzystanie do ich produkcji nowych technologii, ale przede wszystkim to, że nieco się już zmęczyliśmy tanimi patelniami, które po trzech miesiącach są już porysowane, a po kolejnych trzech odbarwione tak, że w zasadzie nadają się już tylko do wyrzucenia.

Dlaczego patelnia z żeliwa?

Zanim omówimy podstawowe wady i zalety patelni żeliwnej, warto wiedzieć, że głównym powodem, dla którego sięgamy po ten typ naczyń coraz częściej, jest ich niebywała wytrzymałość. Porządna patelnia tego typu może służyć w domu przez długie lata i nie straci na jakości. Jednocześnie wybierając taką patelnie, dobrze jest porównać oferty różnych producentów, tak, by wybrać maksymalnie dobrą – nawet jeśli będzie droższa, to ten zakup się opłaci!

Wady i zalety patelni żeliwnej

Do zalet zaliczamy: wspomnianą już wyżej wytrzymałość i trwałość. Dalej, doskonałe przewodnictwo ciepła, które zapewnia samo żeliwo i tym samym równomierne nagrzewanie się patelni (dość długie, ale warto poczekać!). Z w/w wynika też następna zaleta: przygotowywane potrawy będą z każdej strony równo wysmażone, bez bladych czy nie do końca zrobionych powierzchni. Kolejny plus to długi czas utrzymywania się ciepła na patelni, a to z kolei pozwala wprost na niej serwować na stół np. smażone mięsa czy duszone gulasze. Wysoka temperatura pozwoli zachować ich ciepło przez cały okres trwania posiłku. Do zalet wliczamy również odporność na bardzo wysokie temperatury i tym samym brak obawy o wybrzuszenie się dna czy jego odkształcenie. W patelniach żeliwnych taki proces po prostu nie następuje. Żeliwo nie wydziela też trujących substancji, które mogłyby reagować z żywnością, więc serwowane z niego dania są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, nawet po latach korzystania z patelni. Z dobrych cod o gatunku żeliwnych patelni wytrącają się minimalne ilości żelaza, wzbogacającego posiłek o ten cenny pierwiastek i to również jest ważna dla zdrowia korzyść!

Bonusowo: żeliwne patelnie powlekane są często emaliowaną powłoką, co sprawia, że można na nich smażyć bez dużej ilości tłuszczu.

Do wad zaliczamy natomiast wolniejsze tempo nagrzewania się – w zasadzie nie jest to wada, ale jeśli chcemy przygotować coś na szybko, to patelnię należy nastawić na gaz wcześniej. Minusem jest waga naczynia – żeliwo jest ciężkie oraz wrażliwość na znaczne skoki temperatur. Gorącej patelni nie należy polewać od razu zimna wodą. To jej zaszkodzi!