Ipomoea batatas czyli wilec ziemniaczany to wizualnie bardzo ciekawa roślina, która świetnie sprawdzi się w uprawie domowej i ogrodowej. Z racji na długie pnącza w początkowej fazie uprawy może być trzymana w mieszkaniu, ale wraz z jej wzrostem najlepiej przenieść ją do ogrodu. Można śmiało powiedzieć, że to roślina z zastosowaniem 2 w 1: po pierwsze zdobi, a po drugie, jej jadalne korzenie znane też jako słodkie ziemniaki czy bataty, można z powodzeniem przygotować na obiad!

Wilec ziemniaczany w uprawie – informacje i podstawy

Przydomowa lub balkonowa uprawa tego gatunku nie jest szczególnie wymagająca, ale mimo tego, należy odpowiednio się do niej przygotować. Zadbany i właściwie utrzymywany wilec odwdzięczy się efektownym wyglądem.

  • Stanowisko do uprawy: możliwie słoneczne. Wilec lubi dzienne światło i sporą dawkę promieni.
  • Podłoże do uprawy: koniecznie żyzne, próchnicze i możliwie wybrane tak, by miało wysoki współczynnik przepuszczalności. Warto tu zwrócić uwagę na odczyn: roślina potrzebuje gleby lekko kwaśnej, ale dobrze przyjmie się również w obojętnej.
  • Kwitnienie: lipiec i sierpień. W tym okresie nie wolno już rośliny przesadzać czy prowadzić przy niej nadmiernych prac pielęgnacyjnych.
  • W uprawie donicowej warto wsunąć do gleby podpórki tak, by pnącza mogły iść do góry, zaczepiając się i o podpory i dalej np. o balkonowe ściany czy barierki. Pięknie to wygląda. Bez podpórek wilec będzie się wił po ziemi (stąd jego nazwa), tworząc na niej dekoracyjne, listne dywany. Wysokość pędów może sięgać nawet dwa metry.
  • Jeśli zależy nam na odmianie jadalnej, zapytajmy o nią w sklepie przed zakupem sadzonki! Tym samym mianem określa się gatunek gorzki i słodki. Gorzki nie jest smaczny, a wręcz może mieć w bulwach właściwości trujące, dlatego przy założeniu, że będziemy spożywać korzenie batatu, zdecydujmy się na odmianę słodką. Jest ona zdrowa, bogata w węglowodany, błonnik i stanowi cenne źródło witamin i ważnych dla człowieka mikroelementów. Dużą zaletą jedzenia bulw jest także ich wyjątkowo niski indeks glikemiczny oraz bogactwo karotenu, betakarotenu i polifenoli.
  • Roślina nie lub mrozów, zimą lepiej ją przenieść do osobnego pomieszczenia, w którym panuje przynajmniej 13-15 stopni

Ciekawostka: nie każdy wilec jadalny musi mieć owoce, więc jeśli zależy nam wyłącznie na dekoracyjności tej rośliny i nie zamierzamy wydobywać z donic bulw, ani tym bardziej ich zjadać, możemy kupić tańsze sadzonki o ozdobnych liściach. Wyglądają tak samo, ale nie owocują w postaci bulw ziemniaczanych, są też mniej podatne na szkodniki, które chciałyby się do nich dobrać.