Coraz więcej osób zauważa, jak wygodne jest korzystanie z kuchenek indukcyjnych, które nie generują płomieni i umożliwiają znacznie prostsze utrzymanie tego miejsca w czystości. Jednocześnie indukcja to gotowanie na prąd, a ten w ostatnich latach drożeje, sprawiając, że nie chcemy się od niego całkowicie uzależniać. Jak połączyć te dwie rzeczy? Jak oszczędzać na prądzie i gotować na kuchence bez palników? Rozwiązaniem są płyty gazowe w formie idealnie płaskiej – jak indukcyjne, ale zasilane gazem!
Jak działa płyta gazowa bez płomieni?
Zasada funkcjonowania takiej płyty jest bardzo prosta: normalne paniki gazowe, które kojarzymy z płomieniami umieszczone są pod grubym, odpowiednio przygotowanym szkłem. Garnki, patelnie, rondle itd. kładziemy więc wprost na szkle, a znajdujące się pod nim płomienie podgrzewają całość. Co ciekawe, taki sposób gotowania pozwala oszczędzić od 30 do nawet 50% gazu niż w przypadku używania tradycyjnej kuchenki gazowej z odsłoniętymi palnikami!
Minusy: choć gotujemy na gazie, całym systemem steruje elektronika i panel dotykowy, więc instalacja jest jednocześnie gazowa i elektryczna. W przypadku braku prądu kuchenka nie będzie działać. Osobnym minusem jest fakt wolniejszego rozgrzewania się płyty niż ma to miejsca w indukcji. Powód? Palniki schowane są pod płytą, więc najpierw muszą ogrzać bezpośrednio ją, a dopiero później garnek, więc gotując, trzeba liczyć się z tym, że potrwa to dłużej.
Zalety: duża ekonomia użytkowania i wygodne czyszczenie (zamiast wydłubywania np. spalenizny wokół palników, wystarczy przetrzeć szklaną taflę płyty i gotowe. Oszczędność czasu i pracy jest tutaj nieoceniona). Dodatkowo takie gotowanie na płycie gazowej bez płomieni jest bezpieczniejsze (nie ma bezpośredniego zagrożenia oparzeniem się płomieniami ponieważ są one zasłonięte) i o wiele bardziej energooszczędne niż tradycyjna kuchenka na gaz. Ważny plus: korzystanie z płyty nie wymaga posiadania odpowiednich garnków, jak w przypadku indukcji, więc możesz gotować w starych, ulubionych naczyniach czy w czymkolwiek, co w sklepie wpadnie ci w oko i nic się nie stanie.
Ile kosztuje płyta gazowa bez płomieni i czy warto się na nią skusić?
Fani gotowania na gazie i jednocześnie osoby poszukujące alternatywnych, energooszczędnych opcji, które ten gaz pozwolą zaoszczędzić, zdecydowanie powinni się na taką płytę skusić. Ceny wynoszą od 1500 zł do lekko ponad 3000 w zależności o liczby palników, jakie dana płyta posiada, jej wielkości, designerskiego wykończenia i samej marki.