Ryżowar ma prawdopodobnie tylu samo zwolenników, co osób podchodzących do niego sceptycznie. Osoby, które uważają go za zbędny gadżet prawdopodobnie nie miały nigdy okazji docenić jego zalet. Jeśli ryż w naszej diecie jest rzadkim dodatkiem- nie ma się co dziwić. Każdy jednak, kto często wprowadza go do swojego menu i przygotowuje na różne sposoby wie, że proste z pozoru ugotowanie go może stanowić w niektórych wypadkach wyzwanie. Czy warto więc zainwestować w ryżowar? Tak. To urządzenie zdecydowanie odkryje przed tobą, ile tak naprawdę jeszcze nie wiesz o gotowaniu ryżu. Jakie są zalety tego sprzętu i czym kierować się przy wyborze konkretnego modelu?

Zalety ryżowaru. 

Już pierwsza i najważniejsza zaleta ryżowaru jest często decydująca o zakupie. Mianowicie już nigdy nie rozgotujesz ryżu. Nie musisz ustawiać czasomierzy, sprawdzać co chwila zegarka i pilnować w międzyczasie, czy twoje danie akurat nie postanowiło ewakuować się z garnka prosto na kuchenkę. Po prostu wrzucasz ryż, zalewasz wodą i możesz zająć się innymi rzeczami. Twoje nowe urządzenie samo poinformuje cię, kiedy skończy gotować. Zakup ryżowaru oznacza także pożegnanie się z niezdrowym plastikiem. Używając garnka, ze względu na wygodę, wybieramy najczęściej ryż w torebkach, aby nie musieć pilnować przez 15 minut, czy się nie przypala. Niestety materiał, z którego są one wykonane, który gotuje się przecież razem z nimi, nie pozostaje obojętny zarówno jeśli chodzi o sam smak dania jak i nasze zdrowie. Organizm na pewno podziękuje nam szybko za tą zmianę. Zaawansowane, elektroniczne modele mają też opcję dostosowania pracy do konkretnej odmiany ryżu, co powinno zachęcić koneserów i fanów kulinarnych eksperymentów. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze ryżowaru?

Jeśli ryż gości na Twoim talerzu jedynie od czasu do czasu jako zamiennik makaronu lub ziemniaków, nie ma sensu inwestować w drogie, zaawansowane urządzenia. Wystarczy prosty ryżowar, przypominający wyglądem garnek. Jego zadaniem jest po prostu przygotowanie idealnego ryżu bez angażowania nas w proces gotowania. Jeśli jednak wymagamy od naszego nowego urządzenia większej ilości funkcji, możemy zainwestować w ryżowar elektroniczny. Możemy wtedy wybrać odpowiedni program w zależności od przygotowywanego dania. Daje on między innymi możliwość dostosowania procesu gotowania do konkretnego rodzaju ryżu. To na pewno świetna opcja dla miłośników sushi. Niestety jest to już nieco większy wydatek, niż klasyczny ryżowar w stylu garnka, więc przed zakupem upewnij się, że w pełni wykorzystasz jego możliwości.